Paprikateler

Wim Verberne

Asten bij De Groote Peel

Onze kwekerij bestaat sinds 1959 en zelf ben ik hier begonnen na mijn Middelbare Tuinbouwschool in 1986. Met Someren en Peel en Maas in de omgeving is Asten in de provincie Noord-Brabant goed te omschrijven als een gevarieerd tuindersgebied. Je vindt er van alles; tomaten, komkommer, aardbeien en ook paprika. Na te zijn begonnen met het telen van tomaten zijn wij in 1995 met elkaar tot het besluit gekomen om paprika te gaan telen. Dat is een goede keuze gebleken, want de vraag naar paprika is nog steeds groeiend. Op 2,8 hectare werken we met een echt kwaliteitsras.

Product

Paprika's

Bedrijf

Kwekerij Verberne B.V.

Locatie

Asten

“Het zonlicht in Asten is anders dan het licht in het Westland. Aan de kust breken de wolken eerder open en in Brabant kan het soms erg warm zijn door het zonlicht. Daar moet je goed rekening mee houden.”

Wij hebben hier één teelt per jaar met onze paprika. Het teeltproces begint met het planten van de paprikaplantjes van de plantenkweker rond 10 december. Rond de Kerst is het een rustig en mooi overzichtelijk gezicht in de kas, alles krijgt de tijd om goed te groeien. Alle periodes binnen het teeltproces zijn boeiend, maar deze tijd vind ik echt wel iets bijzonders hebben. We toppen de plantjes zodat we met 4 gelijke stengels beginnen, dit is het zogenoemde 4- stengelsysteem. Bij deze 4 stengels binden we boven en onder touwtjes vast en zo door het seizoen heen naar boven worden geleid. Ook wordt de vruchtverdeling zo gepland en pas na 20 januari mogen er paprikavruchten aan de plant komen. Tijdens het ‘telen’ of ‘maken’ van de plant groeit deze naar het licht toe. Van bloem tot oogsten – waarmee we beginnen op 20 maart – gaan er 8 weken voorbij en in de zomer is dit 6 weken. Daarna wordt er geoogst tot ongeveer 15 november.

Paprikajam of paprikadipsaus

Gemiddeld werken we met een vaste groep medewerkers en zijn we ongeveer met tien man sterk.  In de drukste periode van het jaar – in de maanden april, mei, juni, juli en augustus – werken we met een team van oproepkrachten.  De consumptie van paprika neemt nog steeds toe, wat natuurlijk een goede zaak is. Er zijn ook zoveel recepten waar je paprika bij kunt gebruiken. Het is echt een makkelijke groente en ook erg gezond. Uit de hand een paprika eten is natuurlijk wat wij, net als andere telers waarschijnlijk, veel doen, maar gevulde paprika’s vind ik zelf ook erg lekker. We zijn altijd bezig om nieuwe toepassingen voor paprika te bedenken. Een voorbeeld daarvan is paprikajam of paprikadipsaus. Consumenten zijn op zoek naar nieuwe producten, maar het moet wel makkelijk zijn. Een saus of jam is dat natuurlijk, meteen klaar voor gebruik. Veel consumenten kun je nog goed informeren over de teelt van paprika. Hoe kleurt een paprika, hoe groeit een paprika, wat zijn de voedingswaarden. Er zijn altijd genoeg geïnteresseerden tijdens een dag als ‘Kom in de Kas’.

Studieclub om ziekten en plagen te bestrijden

Met een studieclub van diverse telers in het Zuiden van het land werken we eraan om op een zo goed mogelijke manier ziekten en plagen te bestrijden. Het is altijd een uitdaging om het Brabantse klimaat goed te beheersen tijdens de teelt. Als er iets binnen komt vliegen in de kassen, proberen we dat waar kan, biologisch te bestrijden. Schimmels kunnen er ook in komen. Beter is ze te voorkomen, maar als je ze aan de hand hebt is het zaak de infectie zo klein mogelijk te houden. Met de studieclub wisselen we kennis uit en streven we ernaar om de beste kwaliteit te krijgen en het teeltproces naar een hoger niveau te brengen.