Tomatentelers

Ronald en Jeroen Mies

Werken en leren in je eigen bedrijf

Mijn broer en ik runnen samen onze tomatenkassen in Wouwse Plantage en in Hoogerheide. Plaatsen die deel uitmaken van de gemeente Roosendaal en Woensdrecht. We werken in een bosrijke omgeving waar je niet zoveel tuinbouw ziet. Wij beschikken met onze kwekerij over twee vestigingen die in totaal 68.000 m2 omvatten. Op de ene vestiging telen we trostomaten en op de andere troscherrytomaten.

Product

Tomaten

Bedrijf

Kwekerij Gebroeders Mies B.V.

Locatie

Hoogerheide en Wouwse Plantage, Noord-Brabant

We leren elke dag nog bij over smaak en teelt van de tomaat

We zijn begonnen met losse tomaten, maar sinds 1994 hebben we alleen nog maar diverse tomatentypen aan de tros geteeld (cocktailtrostomaten, trostomaten en troscherrytomaten). Met mijn vader heb ik in 1991 een begin gemaakt met 10.000 m2 trostomaten. Toen Jeroen zich in 1995 bij ons bedrijf aansloot, hebben we weer wat meer uitgebreid. Zo hebben we het langzaam opgebouwd en telen we de trostomaten en de troscherrytomaten nu op twee keer 34.000 m2. We leren elke dag nog bij omtrent smaak en productiviteit van de tomaat.

Populair in trossen

Zowel de trostomaten als de troscherrytomaten zijn producten waar de consument steeds vaker voor kiest. De troscherrytomaten hebben een hoge brixwaarde (suikergehalte in de tomaat), die ze lekker zoet maakt. Daarom zijn ze populair in salades, als garnering of als snack tussendoor. De arbeidsspreiding voor de teelt van trostomaten is heel anders dan bij losse tomaten, want je knipt de hele tros. De plantenkweker waar wij mee werken zaait de zaadjes en kweekt  ze voor ons op tot de tomatenplantjes ongeveer 30 cm hoog zijn. Dan zitten ze in een potje van 10 bij 10 cm. Daarna komen ze bij ons in de kas en worden ze geplant op steenwol matten die op een goot liggen 65 cm van de grond. Een tomatenplant groeit 25-30cm per week. Wekelijks laten we het touw zakken door middel van een ijzeren haak waar 15 meter touw op gewikkeld is. Zo lang wordt een tomatenplant namelijk. De tomaten worden geknipt per tros en bij ons in de schuur voor de klant verpakt. Dit verpakken doen we in 200g/250g/300g/500g en in 3 kg verpakking.

Geen afval bij onze productie

Doordat we de planten op steenwol hebben staan mogen wij onze producten niet het predikaat ‘biologisch’ geven. Terwijl we wel met biologische gewasbescherming (bijv. sluipwespen) telen, hommels hebben voor de bestuiving en aan het eind van de teelt alles gerecycled of gecomposteerd wordt.

Ik vind de teelt van onze tomaten een mooie en uitdagende bezigheid, waarbij ik me elk seizoen weer inspan om een mooi product te maken. Het zonnetje helpt daarbij maar wij kunnen in de winter bijvoorbeeld, dankzij groeilicht, ook lekkere, goede en veilige producten telen.