Courgettetelers

Jan en Ewa van Vliet

In het gat gesprongen

 Van oorsprong zijn wij groene courgettetelers, maar we zijn in 2009 overgeschakeld naar de gele courgettes. Toen de gele-courgetteteler in de buurt ermee stopte, zijn wij in het gat gesprongen. Veel telers in Nederland zijn er niet. Het is namelijk een zeer arbeidsintensieve teelt. Bij ons lopen zeven medewerkers op één hectare. Dat kun je je met gewone courgettes niet permitteren. Wij telen dit courgettetype op een oppervlakte van één hectare in Monster.

Product

Courgettes

Bedrijf

Mts. J.J.E.M. van Vliet

Locatie

Monster

Courgette Fleur

Het bijzondere van de gele courgette is dat ook de bloem van de vrucht eetbaar is. Echt een delicatesse! Je kunt de bloemen onder meer vullen, door een beslag heen halen en dan kort frituren. De bloem wordt verkocht als “Courgette Fleur.” Courgette Fleurs bloeien maar 4 tot 5 uur en in die periode moeten ze geoogst worden, want ze openen zich maar één keer. Omdat de bloei ’s morgens vroeg plaatsvindt, oogsten wij ze dus al voor dag en dauw. Apart is ook dat er zowel vrouwelijke als mannelijke bloemen zijn. De mannelijke bloemen worden Courgette Fioretta genoemd. Bij de vrouwelijke bloemen zit het jonge courgettevruchtje er nog aan, bij de mannelijke bloemen niet.

Kwaliteit

De gele courgette moet het niet alleen hebben van z'n exotische uiterlijk, maar ook de kwaliteit is belangrijk. In de groene courgette heb je twintig, dertig procent meer productie. Om voldoende opbrengst in geld te hebben moet je dus wel in kwaliteit investeren. Wij leren nog elk jaar om de kwaliteit goed te kunnen beheersen. Er valt nog veel in te sturen, maar tot nu toe gaat het naar behoren. 

Certificeringen

Mts. J.J.E.M. van Vliet beschikt over de volgende certificaten

Lees hier de nieuwste Meer van Nature!

Lees meer!