Komkommertelers

Jaap, Piet en Jan Reijm

Jaap, Jan en Piet

Ik was twintig toen ik de tuinbouw in ging. Het is er bij ons met de paplepel ingegoten want mijn vader was tuinder. Hij liet ons helemaal vrij om te kiezen wat ik wilde; het werd toch de tuinbouw. Ik ben in 1989 in Nieuwerkerk aan den IJssel als V.O.F. begonnen met mijn vader en mijn broers. We teelden in de winter altijd bladgewassen -zoals sla en andijvie- en in de zomer gingen we over op komkommers en tomaten. Dit deden we totdat er in 2012 een buurman verscheen die onze grond wilde kopen ten behoeve van een industrieterrein. 

Product

Komkommers

Bedrijf

Firma Reijm en Zonen

Locatie

Berkel en Rodenrijs

We besloten het bedrijf te verkopen en naar een ander bedrijf te kijken, wat ons na ruim een jaar lukte en in december 2013 zijn we naar ons huidige bedrijf van 4,5 hectare in Berkel en Rodenrijs verhuisd. Als ik het heb over “ons” dan bedoel ik natuurlijk mijn broer Jaap, mijn zoon Jan en mijzelf. Klinkt wel leuk toch; Jaap, Jan en Piet?

Hoge-draadteelt bij komkommers

We besloten om de zaken meteen goed aan te pakken met een nieuw teeltsysteem: de hoge-draadteelt. Dit systeem, waarbij de oogstbare vruchten op één hoogte hangen, is standaard bij tomaten maar wij passen het nu toe op komkommers. Dit was handiger voor onszelf want het bedrijf is namelijk van oorsprong een tomatentuin, alle benodigdheden voor dat teeltsysteem waren al aanwezig. Daarnaast is de kwaliteit van onze komkommers met de hoge-draadteelt beter en gelijkmatiger. Het wordt momenteel op 20 procent van het areaal in Nederland gedaan, dus helemaal nieuw is het niet meer, maar wij zien het echt als de teelt van de toekomst.

Wij hebben momenteel een ras staan dat speciaal bedoeld is voor de hoge-draadteelt. Deze oogsten we van maart tot november. De komkommer is een heel snel gewas: als je die in de zomer plant dan heb je binnen drie weken al komkommers! Een goeie komkommer is stevig en mooi van kleur. Het mooie aan komkommers is dat je er zoveel van kan eten als je wilt. Het is een bereikbare groente voor iedereen; voor jong en oud en voor arm en rijk. Wij eten het zelf meestal geraspt met een beetje peper en zout. Het is ook lekker om de komkommer in reepjes te snijden en dan bij verjaardagen op tafel te zetten met een sausje erbij. Veel mensen denken dat ingesealde komkommers uit het buitenland komen, maar dat is flauwekul. Een komkommer bestaat voornamelijk uit vocht dus als je het in plastic verpakt dan zorg je ervoor dat dit vocht niet meer kan ontsnappen. Hierdoor blijft de komkommer langer zijn kwaliteit behouden.

Net even iets leuker 

Wij werken hier, naast ons drieën, met nog drie vaste werknemers. Binnen het management heeft ieder z’n eigen taken: Jaap ontfermt zich over het sorteren en de certificering, ik doe de administratie, de contacten met Van Nature en de communicatie naar buiten toe en mijn zoon neemt de energie en arbeid voor zijn rekening. Hij heeft hiervoor zes jaar bij een andere  tuinder gewerkt waar hij de energie en arbeid al deed. Daarnaast spreekt hij zowel Engels als Pools, wat weer handig is in de communicatie met onze Poolse uitzendkrachten. Hij heeft bij die vorige teler altijd tussen Polen gelopen en zo langzamerhand een behoorlijk woordje Pools geleerd. Hij kon natuurlijk niet anders. De samenwerking tussen ons drieën gaat eigenlijk perfect. Vooral het feit dat we zo’n jonger iemand erbij hebben, maakt het toch net even iets leuker.

De hectiek van de komkommerteelt vinden wij geweldig. Zo denk je vandaag morgen minder komkommers te oogsten en valt het op de dag zelf weer mee! Bij paprika’s en tomaten gaat dat langzamer. Dat is ook een reden geweest om voor de komkommerteelt te kiezen: de uitdaging. Wij zien zeker nog wel een boterham in de tuinbouw; de komkommer zal niet zo snel uit het voedingspatroon verdwijnen.

Certificeringen

Firma Reijm en Zonen beschikt over de volgende certificaten

Lees hier de nieuwste Meer van Nature!

Lees meer!