Tomatenteler

Gertjan van der Spek

Solanum Lycopersicum

In de loop der jaren is Solyco uitgegroeid tot een moderne tomatenkwekerij met vestigingen in Bergschenhoek , Berkel en Rodenrijs en Bleiswijk. Mijn missie: het telen van smaakvolle tomaten voor consumenten in heel Europa. De naam komt van Solanum Lycopersicum, het latijnse woord voor tomaat.

Product

Tomaten

Bedrijf

Solyco

Locatie

Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs en Bleiswijk

Teelt

We telen op een oppervlakte van 17 hectare tomaten van diverse rassen. In de winter telen we met behulp van groeilicht trostomaten en vleestomaten. De trostomaten worden in het voorjaar vervangen door losse tomaten. Daarnaast hebben we ook pruim- of romatomaten. Trostomaten van Nederlandse bodem hebben een beduidend betere kwaliteit dan die uit bijvoorbeeld Spanje, en dat weten de Nederlandse en Duitse consument. Mijn tip is om te rijpe tomaten te vermijden. Ze zijn minder pittig van smaak en verwerken moeilijker. Je kunt het best tomaten kopen die stevig aanvoelen en glanzen. Bewaar ze buiten de koelkast, dat is beter voor de smaak.

Trots

Ik ben er erg trots op dat Solyco sinds de oprichting zo groot is geworden, goede kwaliteit blijft leveren en tevreden klanten heeft. Daarnaast ben ik erg trots op onze eigen sorteerlijn waar we ook tomaten van collega-telers sorteren en verpakken. Zo gaan jaarlijks 80 miljoen tomaten naar bestemmingen in heel Europa. Daarnaast zijn wij bij Solyco altijd bezig met milieu en duurzaamheid. Gebruik van restwarmte, biologische bestrijding en ondergrondse regenwateropslag zijn slechts een paar voorbeelden van onze milieuvriendelijke manier van telen. De stroom voor de belichting wordt deels zelf opgewekt waarbij de warmte ook nuttig besteed wordt, de rest van de stroom is afkomstig van windmolens en waterkrachtcentrales.

Behalve investeren in mijn bedrijf probeer ik ook te investeren in een betere wereld. Goed onderwijs is een van de voorwaarden om kinderen een betere toekomst te garanderen. Daarom ben ik met Solyco sponsor van de stichting Red een Kind.

Certificeringen

Solyco beschikt over de volgende certificaten

Lees hier de nieuwste Meer van Nature!

Lees meer!