Tomatentelers

Rinus van Nieuwkerk

Tuinders sinds 1850

’s-Gravenzande is een gebied waar het van vroeger uit goed werken was voor tuinders, omdat de kuststrook vruchtbare grond is en de zandgrond zich goed leent voor verschillende teelten. Mijn broer en ik komen uit een tuindersfamilie waarbij onze opa, vader en oom ook tuinder waren en ons bedrijf staat al die tijd al op dezelfde plek. In het begin van de jaren ’80 waren mijn broer en vader verantwoordelijk voor de kwekerij en ik heb me als eigenaar aangesloten toen ik met mijn opleiding klaar was. 

Product

Tomaten

Bedrijf

Snarf B.V.

Locatie

‘s-Gravenzande

Populaire groente

Omdat ons bedrijf al zo lang bestaat, hebben we in de loop der tijd diverse groenten verbouwd. In de zandgrond vroeger teelden we bospeen, prei en bloemkool. Sinds we rond 1970 met de kassen zijn gestart, hebben we radijs en sla gekweekt. Inmiddels hebben we al weer een tijd geleden gekozen voor de tomatenteelt. De tomaten telen we op steenwolmatten. Dat is beter voor de gezondheid van de planten en gunstiger voor het milieu omdat voeding en water in een gesloten systeem efficiënt gebruikt worden.

Je weet het natuurlijk nooit helemaal zeker, maar het telen van tomaten bevalt ons goed, dus dat blijven we waarschijnlijk altijd doen. De tomaat is een populaire groente bij de consument. Wij telen fijne, ronde tomaten. Omdat we innovatief zijn en ons willen blijven ontwikkelen proberen we regelmatig nieuwe vormen van substraat voor de planten uit. 

Tien weken topdrukte en het hele jaar door nooit een saai moment

Het teeltproces vind ik het hele jaar door bijzonder, van het begin tot het eind. Eind oktober zaaien we bij de plantenkweker, waarna de plantjes rond half december bij ons in het bedrijf komen en geplant worden. Begin maart begint het oogsten en dat gaat door tot half november. In de teelt is het streven natuurlijk om al bij het opstarten alles zo goed mogelijk te doen. Wij noemen dat ‘het wegzetten’. De tomatenteelt is een eerlijke teelt waarbij je heel afhankelijk bent van de weersomstandigheden zoals zonlicht, temperatuur en wind.

Vanaf week 20 begint de topdrukte van het seizoen echt en er is dan enorm veel werk in de kas tot ongeveer week 30. Het gewas groeit dan erg hard. In de winter werken we daarom met een vast team van slechts 15 personen en in de drukke periode breiden we uit naar 20 of 30 personen. Elk moment in het seizoen heeft zijn charme vind ik. Het is ook nooit hetzelfde en elk seizoen heeft zijn eigen uitdagingen. Daarom blijft het boeiend om tomaten te telen.

Toepassingen van tomaten zijn enorm uitgebreid door de ruime keuze aan types

De consument interesseert zich steeds meer voor gezonde voeding en daar past de tomaat goed bij. Vergeleken bij andere groenten is het ook een gemakkelijke groente, je hoeft niet te schillen en je kunt hem helemaal opeten. De diversiteit in tomaten is heel groot tegenwoordig. Consumenten kunnen voor elk gerecht een ander tomaatje kiezen. Zo is het snoeptomaatje ideaal om zo weg te eten en zijn vleestomaten goed geschikt voor sauzen en voor op de BBQ of grill. Onze tomaten zijn zeer geschikt voor soepen en sauzen. 

Gedegen teeltkennis

Door onze gedegen technische kennis telen wij ook al zo’n 25 jaar op maximaal biologische wijze en weten we veel over bestuiving met hommels en het biologisch bestrijden van plagen en ziekten.

De hommels zijn voor ons onmisbaar in de teelt. Zij zorgen ervoor dat de bloemetjes, die continu bloeien aan de plant, uitgroeien tot tomaten. Voor het bestrijden van ziekten en plagen zetten wij gericht biologische gewasbescherming in. Dit zijn beestjes die de natuurlijke vijanden zijn van de plagen en ziekten. Door voldoende natuurlijke vijanden in te zetten zorgen we voor een natuurlijke balans.

Gezien al die inspanningen om zo natuurgetrouw mogelijk te telen is het jammer dat we ons product niet biologisch mogen noemen. Daarvoor moeten de planten namelijk in de grond geteeld worden in plaats van op steenwolmatten terwijl dat juist heel milieuvriendelijk is. Maar wie weet wordt het in de toekomst alsnog mogelijk om de producten van onze maximaal biologische en duurzame teeltwijze biologisch te noemen.