Paprikateler

Chris den Ouden

Van ambtenaar tot tuinder

Sinds 1923 telen wij in ons familiebedrijf al groenten. Mijn opa Jan had toen de leiding. Hij is al snel over gegaan van vollegrond op plat glas, gevolgd door een kas waarin mijn vader en mijn oom zijn doorgegaan met de teelt van tomaten. In 1992 moest dat bedrijf wijken voor een groene zone en hebben we in Poortugaal een nieuwe kas van 1,8 ha gebouwd. We zijn toen direct overgegaan op paprika’s en die telen we tot op de dag van vandaag.

 

Product

Paprika's

Bedrijf

Kwekerij Den Ouden Paprika

Locatie

Poortugaal

Eigenlijk ben ik zelf pas later in het vak gerold. Ik ben namelijk eerst vijf jaar ambtenaar geweest bij het Landbouw Economisch Instituut. Ik had wel de middelbare tuinbouwschool gedaan maar in het oude bedrijf was er geen toekomst voor mij weggelegd dus toen ben ik verder gaan leren. Ik heb toen een opleiding Moderne Bedrijfsadministratie afgerond. Daarna ben ik gaan werken bij het LEI in Scheveningen. Dat was een hele andere wereld voor iemand uit een echte tuindersfamilie. Ik was zelf altijd vroeg om de files voor te zijn, dus ik begon daar vaak om half acht met werken. Sommige collega’s, oude mannen in mijn ogen, begonnen echter pas te werken als ze hun krantje uit hadden. Dat was ik helemaal niet gewend. Na vijf jaar werd bekend dat we op het huidige bedrijf terecht zouden komen en besloot ik mee te doen, omdat de tuinderij toch meer mijn ding is.

Een kilootje alstublieft

Geregeld komen er mensen uit jonge gezinnen en ouderen speciaal naar mijn bedrijf omdat ze paprika’s willen kopen. Het zijn maar kleine beetjes die je zo verkoopt, volgens de regels mag je met ontheffing 5% aan huis verkopen, maar ik kom nog niet aan 1%. Het is echter leuk vanwege de reacties van de mensen. De mensen weten dat het goed voor je is; er zit natuurlijk ontzettend veel vitamine C in net als andere stoffen die je dagelijks nodig hebt.  In het seizoen komt er iedere maandag een oudere man om een kilootje paprika’s te halen en o wee als ze er niet liggen, dan moet ik persoonlijk de kas weer in. Jonge gezinnen kiezen veelal voor rode en/of gele paprika. Een rode paprika kun je lekker vers in stukken snijden en bij de lunch op tafel zetten en met geel en oranje kun je weer lekker soep maken.

Vertrouwen

In een gemeente waar weinig glastuinbouw is komt het wel vaker voor dat mensen zich wat argwanend opstellen. Ik heb echter altijd geprobeerd zo open mogelijk te zijn. Door middel van Kom in de Kas, de huisverkoop én de manier waarop ik mijzelf opstel, kan ik de mensen laten zien waar ik mee bezig ben. Mensen krijgen daar meer begrip én vertrouwen door. Ze vinden het leuk om te horen over de duurzame teeltwijze en de techniek die erbij komt kijken.

Certificeringen

Kwekerij Den Ouden Paprika beschikt over de volgende certificaten

Lees hier de nieuwste Meer van Nature!

Lees meer!