Paprikatelers

Aad Sonneveld en Arno Bross

De charme van Bleiswijk

Aad Sonneveld: Mijn compagnon en ik hebben destijds gekozen voor Bleiswijk omdat de omgeving zo gevarieerd en mooi is. Er wordt hier veel gerecreëerd door het water van de Rottemeren en de heerlijke bossen in de buurt. Het is een fantastisch geheel en erg goed om hier te wonen en werken. Oorspronkelijk kom ik uit Pijnacker, daar moest veel groen echter wijken voor woningbouw en werd het me een beetje benauwd. In Bleiswijk zitten wij echt op onze plek. Wij ontvangen hier regelmatig groepen die wij het bedrijf laten zien. 

Product

Paprika's

Bedrijf

Het Wilgenbos B.V.

Locatie

Bleiswijk

Tijdens dit soort bijeenkomsten vertellen we over het teeltproces van onze rode paprika. In een presentatie geven we weer hoe een paprika groeit en wat daar allemaal bij komt kijken. Daar hoort ook een rondleiding in de kassen en een proeverijtje bij. Er komen hier steeds andere mensen en groepen, uit binnen- en buitenland.

Team van specialisten

Na eerst komkommer te hebben geteeld, richten wij ons nu al jaren volledig op de rode paprika. Het is weer eens wat anders en de paprikaplant heeft een lange adem, dat bevalt mij goed. Ons team van specialisten bestaat uit mijn compagnon, onze twee echtgenotes, twee werknemers die een beroepsopleiding in de tuinbouw hebben gevolgd en ikzelf. In de winter werken we met een team van 15 mensen en in de zomer zijn dat er 25. Heel nauwlettend ziet mijn compagnon toe op de groei van de gewassen, waarbij we altijd proberen om een ziekte of plaag op biologische wijze te bestrijden.

Een hobby mag geld kosten

Af en toe maken wij hier de grap door te zeggen dat we van onze hobby ons werk hebben gemaakt en dat dat best geld mag kosten. We doelen dan op de uitdaging in de markt van tegenwoordig en de geduchte concurrentie uit het buitenland. Gelukkig winnen wij het van de concurrent op kwaliteit en betrouwbaarheid, dat is vandaag de dag heel belangrijk. Een zondagochtend om een uur of acht in de kas; daar word ik gelukkig van – als alles lekker aan kant is en wanneer alles lekker groeit.

Van bloem tot paprika in een paar weken

Onze opgekweekte plantjes worden half november bij ons aangeleverd. Ze zijn dan ongeveer 6 weken oud. Dat is het moment dat wij ze mogen vertroetelen en ze op steenwol plaatsen in onze brandschone kas. Vóór de Kerst komen de eerste bloemen aan de planten. Van bloem tot paprika duurt in de winter ongeveer 9 weken en in de zomer is dat 7 weken. Een paprikaplant levert in zijn levensduur ongeveer 15 kilo paprika. Eind oktober gaat het gewas – dat dan ongeveer 3,5 meter hoog is - er weer uit, dan heeft de plant zijn werk gedaan.

Voor de smaak van een paprika is het belangrijk dat deze goed op kleur geoogst wordt, dat kun je echt proeven. Dat lekkere zoete van een knapperige, rode paprika proef je dan het beste. Wij maken hier zelf buitengewoon lekkere paprikasoep en ook onze gevulde paprika’s zijn altijd een succes. De mensen weten steeds beter dat de paprika ongelofelijk gezond is met een enorme hoeveelheid vitamine C.

Certificeringen

Het Wilgenbos B.V. beschikt over de volgende certificaten

Lees hier de nieuwste Meer van Nature!

Lees meer!